24 Mart 2010 Çarşamba

Tuzlu Kek ve Elmalı Çikotoplar



Benim için yeni iki tarifle karşınızdayım. Tuzlu kek uzun süredir denemek istiyordum. Otlu çöreği sevdiğimden bunu da seveceğimi düşünmüştüm. Gerçekten hem lezzetli hem de sağlıklı bir kek oldu. Kalvaltı için de çay saati için de yapılabilir. Ben keki muffin kalıbımda pişirdim. Böyle daha şirin olduklarını düşünüyorum. İşte tuzlu kek tarifi:

Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı süt
1 + 1/2 tatlı kaşığı tuz
2 + 1/2 su bardağı un
1 paket kabartma tuzu
150 gram ezilmiş beyaz peynir
100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
15-20 adet dilimlenmiş siyah zeytin
2 yemek kaşığı zeyitnyağı
yarım demet ince doğranmış maydanoz ve dereotu
susam, tane karabiber, kırmızı biber

Yapılışı:
Yumurta ve zeytinyağı çırpıldıktan sonra sırası ile, yoğurt ve süt eklenir. Karışım çırpılmaya devam edilir. Sonrasında, elenerek tuz, kabartma tozu ve un katilarak karıştırılır. Ayrı bir kapta peynir çeşitleri, zeytin ve kıyılmış otlar zeytinyağı ile beraber karıştırılır. Hazirlanan iç harç hamura eklenir, karıştırılarak hamura yedirilir. Hazırlanan hamur kalıba dökülür. Üzerine susam varsa çörek otu serpiştirilir. Ben hem lezzetini artırsın hem de güzel görünmesi için kekin üzerine çok az kırmızı biber ve taze çekilmş karabiber ekledim.

23 Mart 2010 Salı

Pazartesi Neşesi

Pazartesileri kim neşe içindedir? Ben değil. Üzerine bir de haftasonu yorgunluğu eklenince, hafta gözümde iyice büyümeye başlamıştı ki, tatlı sarışından bir hediye aldım. Artık her baktığımda gülümseten kokoş bir ayım var. Siz de bir bakın, haksız mıyım?

Dolu Dolu Bir Haftasonu

Çok güzel bir haftasonu geçirdim. Cumartesi eski işyerim olan İş Bankası'ndan arkadaşlarımla, minik prenses İrem'in annesi Duygu'ya gittik. Prensesimiz biraz hasta olmuş ve annesini gece uyutmamasına rağmen, ana-kız bizleri çok güzel misafir ettiler. Misafirlikte yeme - içme olmaz mı:). Menüde, benim yaptığım tuzlu kek ve elmalı çikotoplar, Yeşim'ciğimin marifetli ellerinden kısır, evsahibemiz Duygu'nun yaptığı patatesli-kıymalı börek ve patatesli salata vardı.
Bu güzel günün devamında, canım arkadaşım Yeşim ile beraber biraz alışveriş yaptık. Uygun bir fiyata Ninewest ten babet aldım. Duygu, kızma seninle de çıkarım alışverişe. Beraber beğendiğimiz pantalonu alırız. Merak edenler için, işte yeni ayakkabılarım:
Şu işe bakın ki, aldığım ayakkabılar çantam ile tam bir uyum içinde:) Ninewest de kış sezonunda %70'e varan indirimler var. Yazın kullanabileceğiniz çok güzel ayakkabılar da bulabilirsiniz. Bitmeden bir bakmak lazım, benden söylemesi.

Pazar günü ise anne, babam ve yeğenim Nilüfer geldi. Onlara da boş durmayarak elmalı kurabiye ve kırpıntı böreği adlı bir börek yaptım. Elmalı kurabiyelerim her zamanki gibiydi, tarifini yazacağım, ama börek istediğim gibi olmadığından tarifini yazmayı düşünmüyorum.

Yorucu ama çok güzel bir haftasonuydu. Tariflerim için çok bekletmeyeceğim, hepsi yolda ...

16 Mart 2010 Salı

Patatesli Tepsi Böreği


Bu aralar sadece pazar günleri eşim ve ben birlikte kahvaltı yapabiliyoruz. Bu yüzden daha fazla özen göstermeye çalışıyorum. Bu pazar için patatesli börek yaptım. Tabi ne kadar az yapılmaya çalışılsa da iki kişi için fazla oluyor. Kalanını pazartesi günü işe getirerek arkadaşlarla beraber yedik. Böylelikle hem israf yapmamış hem de fazla hamurişi yememiş olduk.


Malzemeler:

2 adet yufka
3-4 adet orta boy patates
1 orta boy soğan
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı domates veya biber salçası
su
sıvı yağ


Yapılışı:

Öncelikle iç harcı hazırlayalım. Patatesleri haşlayın. Soğanı ufak ufak doğrayıp, yağda kavurun. Kavrulduktan sonra içine istenirse domates ya da biber salçası veya kırmızı biber ekleyin. Haşlanıp, püre haline getirilen patatesleri de katarak 5 dakika soğan ile beraber kavurun. İç harcımız hazırdır.

Fırını 200 derecede ısıtın. 1 kaseden az olacak şekilde su ve sıvıyağ karıştırın. (yarım çay bardağı sıvıyağ + 1 çay bardağı su) Bir yufkayı ikiye bölerek düz bir zemine serin ve üstüne karışımı sürün. Yufkanın geniş tarafına iç harcı koyup, kenarları hafif içe katlayarak sıkıca sarın. Ortadan başlayıp kendi etrafında sararak yağlanmış tepsiye yerleştirin. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayarak tepsiye yerleştirin. Yağlı sudan arttıysa bir yumurtanın sarısını da bu karışıma katarak böreğin üstüne sürün. Üstü kızarana dek pişirin.

Afiyet Olsun!..

Sıcak Bir Başlangıç : Domates Çorbası


Çorbalar benim için bu soğuk havaların vazgeçilmezidir. Benim ve eşimin favorisi olan bu çorba çok kısa sürede hazırlandığından çalışan bayanların favorisi olmaya aday.

Malzemeler:

3 çorba kaşığı domates salçası
2 tepeleme yemek kaşığı un
2 çorba kaşığı margarin
5.5 bardak su
1.5 bardak süt
Defne yaprağı, tuz, karabiber

Yapılışı:
Margarini bir tencerede erittikten sonra salça eklenerek, 2-3 dk salça kavrulur. Üzerine un eklenir ve yine unun kokusu gidene kadar 3-4 dk kavrulmaya devam edilir. Üzerine soğuk su eklenir ve blendir'dan geçirilir. Böylelikle sürekli karıştırmaktan kurtulmuş oluyor ve unun topak topak çorbada kalmasını önlemiş oluyoruz. İçine 2-3 adet defne yaprağı katıp kısık ateşte kaynayana kadar pişiriyoruz. Arada bir çorbayı karıştırırsak daha lezzetli olacaktır. Kaynadıktan sonra oda sıcaklığındaki süt, tuz ve karabiber eklenerek tekrar kaynayana kadar pişirilir. Rendelenmiş kaşar ile servis edilir.
Afiyet Olsun!

15 Mart 2010 Pazartesi

Hoşgeldim...

Yıllardır istediğim ama vakit bulup da yapamadığım işlerden birisini başarmış olmaktan çok mutluyum. Artık benim de bir blogum var :)
Bu konuda katkılarını benden esirgemeyen Duygu'ya ve beni cesaretlendiren sevgili kocam Serkan'a teşekkür ediyorum.
Hem okuduğunuzda, hem de tarifleri deneyip tattığınızda keyif alacağınız yazılar yazmak dileğiyle ilk tariflerimi yayınlıyorum.