16 Ağustos 2010 Pazartesi

Çentik Kebebı

Haftasonu Ramazan için özel bir şeyler yapmak istedim. Tarif Lezzet dergisi Ağustos 2008 sayısından. Tarif 1 kişiliktir, kişi sayısına göre çoğaltabilirsiniz.

Malzemeler:
150 gr dana antrikot
1 patates
1 bostan patlıcanı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tereyağ
1 domates
yarım soğan
1 yemek kaşığı süzme yoğurt
kırmızı pulbiber
tuz, karabiber

Yapılışı:
  1. Antrikotları bir gün önceden ayçiçeği yağı, soğan, tuz ve karabiber ile terbiye edin. Izgarada her iki tarafını iyice pişirip parmak şeklinde doğrayın. Patatesleri soyup kibrit şeklinde doğrayın. Kızgın ayçiçeği yağında kızartın.
  2. Patlıcanı ocakta közleyip soğuyunca kabuklarını soyun. Tereyağında bir iki dakika soteleyip ocaktan alın. Bir yemek kaşığı süzme yoğurdu ilave edip karıştırın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.
  3. Pişmiş ve doğranmış etleri tereyağında kırmızı biber ile soteleyin. Domateslerin kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın. Tuz ve karabiber ekleyip, zeytinyağı ile pişirin.
  4. Tabağın bir kenarına kibrit patatesleri diğer yanına patlıcan söğürmeyi yerleştirin. Üzerine etleri dizin. Domates sos gezdirerek servis ediniz.
Ben bu tarifi denerken biraz aceleye geldiğinden, etleri terbiye etmedim. Ayrıca, evde konserve közlenmiş patlıcan olduğundan patlıcan közlemedim. Yine de harika oldu. Denemenizde fayda var. Afiyet Olsun!

13 Ağustos 2010 Cuma

Somon Balığı

Koca bir ayı hiç tarif eklemeden geçirmişim. Oysa yaptığım yemeklerin fotoğraflarını çekiyordum ama ekleyememişim:( Yaz olunca işim daha bir yoğun oluyor. Hiç vakit kalmıyor, hiç.
Konuya dönersem, bir gün sevgili Canan'dan ilham alarak somon balığı pişirmeye karar verdim. Nasıl pişirsem diye düşünürken iki tarif arasında kararsız kaldım. Bende aldığım bir adet Karadeniz somon'unu ikiye böldüm ve her iki tarifi de yaptım:)
Tariflerin her ikisi de çok kolay ve lezzetli. Bir daha pişirirsem nasıl yaparım hala bilemiyorum. Her iki tarife başlamadan da balığımız fileto olarak hazır hale gelmiş olmalıdır.
Tariflerden ilki:

Tereyağlı Somon:

Kapaklı bir tavaya 1 tatlı kaşığı dolusu tereyağ koyup, eritelim. Somonları tavaya koyup, kapağı kapatıp, altına kısalım. 10 dk sonra balıkları çevirelim. 10 dk sonunda balığımız pişmiş olacaktır. Kızarmış olarak seviyorsanız, pişirme süresinin sonunda kapağı kaldırıp,ocağın altını açarak 1-2 dakika balıkları kızartalım.

Fırında Somon:

1/2 adet limonun suyu, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, tuzve karabiber karıştırılır. Alüminyum folyonun içine somonu yerleştirin. Karışımı balıkların üstüne dökün. 4 adet diş sarımsak ve yarım adet soğan dilimlerini balıkların üzerine yerleştirin. Folyoyu kapatıp fırın tepsisine yerleştirin. 200 C li fırında 30dk pişirin.
Afiyet olsun!