28 Nisan 2010 Çarşamba

Bir Akşam Yemeği



Tarifler çok eski bir kitaptan. Benim ilk yemek kitabım: Sana Temel Yemek Kitabı.

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Malzemeler:
  • 1 kg taze fasulye (ayıklanıp, ince dilimlendikten sonra yıkanmış ve süzdürülmüş)
  • 2 orta boy soğan (ince doğranmış)
  • 2 orta boy konkase domates (konkase: kabukları soyulduktan sonra küp küp doğranmış)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı su
Hazırlanışı:

Fasulyeleri bir tencereye yerleştirip, üzerlerine soğanı ve domatesi koyun. Tuz, şeker ve zeytinyağını ilave edin.
Malzemenin üzerine yağlı kağıt örtüp, tencerenin kapağını kapatın. Ağır ateşte, yaklaşık 20 dakika fasuleyeler renk değiştirinceye kadar pişirin. Kapağı ve yağlı kağıdı kaldırıp, suyunu ilave edin. Kapağı kapatıp yine ağır ateşte yaklaşık 1 saat pişirin.
Yemek pişince, tencereyi ateşten alın. Kapağını açmadan soğumaya bırakın. İsteğe göre, zeyitnyağlı fasulye ılınınca ya da tamamen soğuyunca, yemeği tabaklara aktarıp, ılık ya da soğuk servis yapın.

Mercimek Çorbası

Malzemeler:
  • 1 su bardağı mercimek
  • 1/5 su bardağı pirinç
  • 2 orta boy soğan (ince doğranmış)
  • 1 orta boy havuç (kazınıp, iri halkalar halinde doğranmış)
  • 6 su bardağı et ya da tavuk suyu (sıcak)
  • tuz, karabiber, kırmızı biber
Hazırlanışı:

2 çorba kaşığı sıvı yağı bir tencereye koyup, soğanı ilave edin. Orta ateşte soğanı ve havucu birkaç dakika, soğan pembeleşinceye kadar sote edin. Soğan pembeleşince, mercimeği katıp, 1 dakika soğanla birlikte sote edin. Et suyunu ileve edip, harlı ateşte bir taşım kaynatın. Bu arda çorbanın üzerinde oluşan kefi alıp atın. Ağır ateşte yaklaşık 30-45 dakika, mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. Çorbayı blender dan geçirdikten sonra bir taşım daha kaynatın. Tuzunu ve biberini ilave edin. Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder