Doğrama (Gaziantep Mutfağı)
Facebook ta yer alan bir grupta gördüğüm ve hemen denemeliyim dediğim doğrama'yı yaptım. Gerçekten çok lezzetli ve içindeki sebzeleri kızartmadığından dolayı da sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Yemeğin içinde hem sebze hem de et var. İnsan daha ne ister:) Tarifi orjinal hali ile yazıyorum. Parantez içindekiler benim yaptığım şeklidir.
Malzemeler:
500 gr kuşbaşı doğranmış et
1 kilo patlıcan (kaç taneden yaptığımı hatırlamıyorum ama 1 kilodan 2 tane orta boy patlıcanı kullanmadım)
1 kilo domates (5 orta boy domates)
3 biber
1 yemek kaşığı salça(biber + domates)
1 bardak haşlanmış nohut
4-6 diş sarımsak
1 orta boy soğan
2 limon (ben kullanmadım)
Nane, tuz, kırmızı biber
Yapılışı:
Kuşbaşı eti bir tencerede az yağ ile kendi suyunu çekene kadar pişirin. Sonrasında yemeklik doğranmış soğanı ve salçaları ekleyerek kavrulur. Patlıcanlarkabukları soyulmadan boyuna dörde kesilir ve 4 cm uzunluğunda doğranır. Tuzlu suda 10 dk bekletilir. Domatesin kabuklarını soyarak küp küp doğranır. Biberler çekirdekleri çıkartılarak doğranır. Sarımsak dişleri 2-3 parçaya bölünür. Pişen ete tüm sebzeler, sarımsak ve haşlanmış nohut eklenir. Limon suyu eklenir ve kısık ateşte pişirilir. Ben limon suyu koymadığımdan dolayı yarım bardak sıcak su eklemiştim. Ama hiç gerek yok, domatesin suyu yemeği pişirmeye yetiyor. Siz yine de pişirirken suyuna dikkat edin. Son olarak, kızdırılmış yağa nane ve kırmızıbiber katarak yemeğin üstüne gezdirin.
Bulgur Pilavı
Bulgur pilavını da pirinç pilavını da bire bir buçuk su oranı ile yaparım. Ancak bu bulguru İpek Hanım Çiftliği'nden sipariş etmiştim. Bu yüzden bu bulgur ile yaptığım pilavı bire iki oranında su ile yapıyorum. İçine de yine aynı yerden sipariş ettiğim firik'i katıyorum. Bulgur pilavını sevenlere duyurulur, bir de firik ile deneyin.
Malzemeler:
1 + 1/2 su bardağı bulgur
1/2 su bardağı firik
4 su bardağı sıcak su
1 orta boy domates
1 + 1/2 yemek kaşığı domates salçası
1 orta boy soğan
3-4 adet kızartmalık biber
Yapılışı:
Soğanı yemeklik, biberi ince doğrayarak tencerede 2-3 yemek kaşığı yağda kavurun. Kavrulduktan sonra salçayı ekleyip karıştırın ve domatesi ekleyin. 3-4 dakika pişirdikten sonra bulgur ve firiği ekleyip karıştırın. Sıcak su ve tuzu ekleyip, kısık ateşte pişirin. Ocağı kapatmadan önce tencerenin kapağını kaldırıp, kağıt mutfak havlusu ile tencerenin ağzını örtün ve kapağı kapatın. Servis etmeden önce 10 dakika dinlendirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder